Kali ni aku nak share resepi rempah yang aku guna untuk masakan bakar. Rempah ni sesuai untuk pelbagai jenis makanan seperti ikan, sotong, udang, ayam dan sebagainya. Aku biasa guna untuk bakar ikan.
Macam ni la rupa rempahnya
BAHAN-BAHAN
2 sudu besar serbuk kari
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu besar kicap
1 sudu besar minyak bijan
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
1 paket Nasi Goreng Kampung Adabi
Air
CARA MEMBUATNYA
1. Campurkan kesemua bahan-bahan di atas ke dalam bekas.
2. Gaul sehingga sebati, campurkan dengan air secukupnya agar tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair.
3. Siap. Dah boleh sapukan pada makanan yang hendak dibakar.
Sebelum bakar (letak sikit je rempah sebab kena control carbo content)
Lepas bakar
Nak duit lebih? Jom jana pendapatan. KLIK SINI