BAHAN BAHAN
Ikan (aku masak 2 ekor ikan cencaru dan seekor ikan selar)
1 ulas bawang putih
1 biji bawang merah
Sedikit halia - tumbuk/hiris
1 labu bawang besar - potong bulat
2 sudu besar lada kisar
Air asam jawa
Garam & gula secukup rasa
Air secukupnya
Minyak secukupnya
Daun sup - racik (optional)
CARA MEMBUATNYA
1. Goreng ikan cencaru sehingga masak dan ketepikan.
2. Panaskan kuali dgn sedikit minyak. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia sehingga naik bau.
3. Masukkan lada kisar. Kacau sehingga lada masak.
4. Masukkan air asam jawa sedikit.
5. Masukkan garam dan gula secukupnya.
6. Tambahkan sedikit air kalau hendak berkuah.
7. Masukkan bawang besar yg telah dipotong bulat.
8. Tuang kuah sambal keatas ikan dan taburkan daun sup kalau suka.
Nak duit lebih? Jom jana pendapatan. KLIK SINI