29 October 2010

The Amazing Race Asia 4 Episod 6Minggu ini perlumbaan sekali lagi diteruskan. Walaupun Khairie & Ethan sampai mula-mula sekali tiba di pit stop pada minggu lepas, mereka telah dilengahkan pelepasan dan memberi peluang kepada pasukan lain berlepas dahulu. Rupa-rupanya mereka telah mendapat Heli Express Pass yang mana mereka telah dijemput dengan helikopter dari Missibi ke Lapangan Terbang untuk meneruskan perlumbaan ke New Zealand.

Destinasi perlumbaan kali ini, mereka dikehendaki terbang ke Invercargill di New Zealand dan kemudiannya memandu ke Te Anau untuk mencari seorang nelayan tempatan bagi mendapatkan tugasan seterusnya.

Tugasan seterusnya adalah mereka dikehendaki ke Pillon's Paddock berdekatan dengan Kingston dan dikehendaki melakukan tugasan memotong balak menggunakan gergaji. Selesai tugasan itu pula, mereka dikehendaki melakukan tugasan Detour.

Tugasan Detour pada minggu ini adalah:
PLUNGE - pasukan dikehendaki melakukan bungee jump sekali seorang.
SWING - pasukan dikehendaki menaiki buaian yang amat tinggi secara berduaan.

Selesai melakukan tugasan detour, mereka dikehendaki ke padang rugbi di Queentown Events Centre yang mana mereka haruslah melakukan 'score' dan tendangan. 10 percubaan tendangan sekiranya gagal, mereka akan dikenakan penalti 10 minit.

Episod kali ini juga telah diletakkan U-Turn sebelum melakukan tugasan rugbi. Pasukan Claire & Michelle telah mengenakan U-Turn kepada pasukan Sunaina & Dimple. Begitu malang kepada pasukan Sunaina & Dimple, baru sahaja membuat tugasan Plunge, terpaksa pula melakukan tugasan Swing.

Roadblock - Salah seorang pasukan dikehendaki mencari klu di dalan runtuhan salji. Di dalam klu tersebut menyatakan lokasi pit stop seterusnya iaitu Rocky Gully di Coronet Peak.

Berikut merupakan pasukan-pasukan yang tiba di pit stop mengikut turutan:
1. Richard & Richard (Philippines) Previous: 2
2. Hussein & Natasha (Indonesia) Previous: 7
3. Claire & Michelle (Singapore) Previous: 3
4. Jess & Lani (Philippines) Previous: 5
5. Khairie & Ethan (Malaysia) Previous: 1
6. Sunaina & Dimple (India) Previous: 4
7. Ivan & Hilda (Malaysia) Previous: 6

Tidak disangka, pasukan Hussein & Natasha walaupun berada di tangga bahaya minggu lepas minggu ini mereka dapat mengejar kedudukan atas dan membawa kepada penyingkiran Ivan & Hilda pada minggu ini. Maka telah berakhirnya perjuangan 1 pasukan dari Malaysia.

Jom kita saksikan carta prestasi minggu ini:

1. Richard & Richard (Philippines): 9 + 9 + 4 + 9 + 6 + 6 = 43 points
2. Khairie & Ethan (Malaysia): 10 + 6 + 5 + 7 + 7 + 2 = 37 points
3. Sunaina & Dimple (India): 7 + 8 + 9 + 8 + 4 + 1 = 37 points
4. Claire & Michelle (Singapore): 8 + 4 + 6 + 3 + 5 + 4 = 30 points
5. Hussein & Natasha (Indonesia): 2 + 2 + 8 + 5 + 1 + 5 = 23 points
6. Jess & Lani (Philippines): 3 + 3 + 3 + 6 + 3 + 3 = 21 points

Minggu ini, Carta prestasi pasukan menjadi begitu tunggang terbalik sehingga sukar diramalkan. Dengan terkeluarnya Ivan & Hilda pada malam ini menyaksikan point Jess & Lani adalah terbawah, akan tetapi mereka masih diperingkat pertengahan sampai ke pit stop. Minggu depan, Adakah pasukan yang boleh dikatakan antara yang terkuat seperti Sunaina & Dimple dan juga Khairi & Ethan bakal menerima nasib yang sama seperti Ivan & Hilda? Kita saksikan perlumbaan episod seterusnya minggu depan.
Share/Bookmark


Nak duit lebih? Jom jana pendapatan. KLIK SINI

Next previous home
Related Posts with Thumbnails