12 August 2010

Cuaca kering semasa Ramadan, hujan minggu pertama Aidilfitri

Cuaca di Semenanjung Malaysia dijangka kering sepanjang Ramadan tetapi musim hujan semasa minggu pertama Hari Raya, menurut petugas Jabatan Meteorologikal Malaysia.

Beliau berkata pada bulan puasa cuaca boleh mencecah maksimum 33 darjah celcius pada siang dan minimum 24 darjah celcius pada malam.

"Mereka yang berpuasa pada Ramadan boleh mengalami penyahhidratan dengan cepat dan dinasihati minum banyak air," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Walaupun kemungkinan cuaca panas, katanya Malaysia masih mengalami monsun Barat daya sehingga bulan depan dan hujan sekejap-kejap dijangka berlaku pada tiap hari.

"Hujan ribut petir dijangka berlaku sekali-kali di pantai Perlis, Kedah, Melaka, Negeri Sembilan dan Johor Barat pada awal pagi. Negeri-negeri lain dijangka menerima hujan sekejap-kejap pada sebelah petang," katanya.

Untuk minggu pertama Hari Raya, beliau berkata musim hujan akan berlaku yang dijangka di Semenanjung Malaysia, khasnya pada lewat petang berbanding bulan ini dan awal September.

Untuk keterangan lanjut sila layari www.met.gov.my untuk mengetahui cuaca setiap hari di bandar raya utama dan bandar di Malaysia. - BERNAMA
Share/Bookmark


Nak duit lebih? Jom jana pendapatan. KLIK SINI

Next previous home
Related Posts with Thumbnails